Ontdek kleine en grote schatten op de zolders van het Maagdenhuis

Erfgoeddag op zondag 23 april staat in het teken van ‘Zorg’. In het Maagdenhuismuseum tonen we je de ‘zorg voor de armen’ en de ‘zorg voor de kunst’. Met Erfgoeddag geven we ook het startschot voor de nieuwe tijdelijke expo ‘Zolders vol schatten’, nog tot zondag 29 oktober 2017 te zien in het Maagdenhuismuseum.

Snuffel je mee op de zolders van ons Maagdenhuis?
Ontdek je graag wat we er met zorg bewaard hebben?
Wil je ook weten wat er vroeger op onze zolders lag?

Van harte welkom op deze stoffige boeiende reis!
Die voert je naar de hoogste regionen van een 17de-eeuws gebouw.
Bovendien laat het je afdalen naar de vergeten hoekjes van onze rijke geschiedenis.

Wat ontdek je zoal op onze zolders?

1. Fonkelende pracht uit het verleden. Een muntencollectie van ongeveer 1 300 munten, penningen en medailles wacht op je in het luik ‘Munten op zolder’.

2. Bewonder de originele broodpenningen waarmee de armen brood kochten in vroegere eeuwen. Dat kan in het luik ‘Zorg voor de arme maag’.

3. Overal op onze zolder zijn vele zeldzame spullen bewaard. Welke precies? Je ontdekt ze in het luik ‘Een opslagplaats van vergane glorie.’

4. Lag het graan van Nikolaas Rockox echt op onze zolder? Je leert er meer over in het luik ‘Het graan van Nikolaas Rockox’.

5. Tenslotte moet je ook onze extra schat, een aantal prachtige historische schilderijen, zeker gezien hebben in het luik ‘Uit het depot’.

Wist je dat …

• de aalmoezeniers liever met broodpenningen werkten die de armen konden inruilen voor voedsel? Ze vreesden dat de armen die vorm van hulp zouden misbruiken als ze geld uitdeelden
  • het brood voor het Maagdenhuis vooral gebakken werd in het Knechtjeshuis? Het voormalige jongensweeshuis had een eigen grote bakkerij.
  • de Antwerpse bevolking vanaf de 16de eeuw zo snel groeide waardoor er graan ingevoerd moest worden?
  • burgemeester Nikolaas Rockox in de 17de eeuw een belangrijke rol speelde bij de toevoer van graan? Hij schonk na zijn overlijden zijn geld aan de aalmoezeniers om een graanvoorraad uit te bouwen voor de armen.

Dat en nog vele andere leuke weetjes ontdek je tijdens onze tijdelijke expo 'Zolders vol schatten'.

Van zondag 23 april (Erfgoeddag) - zondag 29 oktober 2017

Tijdelijke expo: 7 euro
Combi-tarief expo + permanente collectie: 10 euro

Kijk op onze website bij ‘Praktisch’ voor eventuele kortingen.

Publiekswerking

Kom mee kijken achter de schermen! Schrijf je in voor een rondleiding op onze zolders op zondag 15 oktober om 14 uur.

Duur: maximum 1 uur.
Voor groepen van maximum 15-tal personen.

Reserveer vooraf en bel naar 03 338 26 20 of mail maagdenhuismuseum@ocmw.antwerpen.be

Blijf op de hoogte en laat van je horen!
www.facebook.com/Maagdenhuismuseum