Op 24 februari 2018 heropent het Rockoxhuis zijn deuren. Onze eigen Rockox van Thomas Willeboirts Bosschaert verhuist voor de komende 4 jaar naar het vernieuwde Rockoxhuis.

Nicolaas Rockox

Het Rockoxhuis kreeg een nieuw jasje en werd uitgebreid met het aanpalende Snijdershuis. Het "Snijders & Rockoxhuis" zal twee patriciërs in de kijker plaatsen:

• burgemeester en humanist Nicolaas Rockox
  • schilder Frans Snijders

Nicolaas Rockox was bijna een halve eeuw onafgebroken schepen of burgemeester, waardoor hij zijn stempel drukte op een politiek era. Hij was een groot kunstliefhebber, humanist en verzamelaar van klassieke oudheden. Samen met vrienden zoals Rubens zette hij verschillende projecten op touw.

Het portret van Rockox in het Maagdenhuismuseum is van Thomas Willeboirts Bosschaert. Hij baseerde zich op een portret van Rockox door Van Dyck. Het werd in 1641 voltooid en maakte deel uit van een epitaaf in de Armenkamer van de Antwerpse kathedraal.

In ruil…

Het Maagdenhuismuseum krijgt in ruil - voor een 4-tal jaar - een nieuw portret van Nicolaas Rockox, een kopie van het linkerluik van het triptiek dat geschilderd werd door Rubens. Het oorspronkelijke werk fungeerde als grafstuk voor Rockox in de Minderbroederskerk en hangt nu in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Het gaat om een kunstwerk afkomstig van Benoit ROOSE, de vorige eigenaar van het Rockoxhuis.