Tijdelijke expo's

Minstens om de twee jaar organiseert het MAMU tijdelijke tentoonstellingen met een maatschappelijke en educatieve insteek. Telkens is er een link met sociale dienstverlening in onze maatschappij: hoe pakten we (kinder)armoede, dakloosheid, vluchtelingenproblematiek… vroeger aan?


/
 • Maria Presentatie: feest in het weeshuis

  Een zeer oud en legendarisch verhaal wacht op je in deze tentoonstelling.

  Het Maagdenhuis was eeuwenlang het meisjesweeshuis van Antwerpen. Hier woonden en werkten van de 16de tot de 19de eeuw een honderdtal jonge weesmeisjes.

  Op 21 november vierden ze het feest van ‘Maria Presentatie’. Die dag vierde de Kerk dat de ouders van Maria haar naar de tempel in Jeruzalem brachten, zodat ze haar leven aan God kon wijden.

  Binnen het Maagdenhuis vierden ze het feest na 1636 steeds grootser. Het was een opendeurdag ‘avant la lettre’ met bezoek van de regent, de aalmoezeniers en andere rijke burgers.

  Hoe meer de bewoners van het Maagdenhuis zich op hun fraaist toonden.  Hoe meer de gezichten van de armenmeesters glunderden. Hoe guller de rijke burgers in hun beurs tastten. En zo geraakte de offerkist vol die in het huis opgesteld stond.

  Kom langs, en ontdek hoe kunstenaars het thema af door de eeuwen heen hebben afgebeeld.

  WANNEER

  • 21 november: doorlopend van 10 tot 17 uur
  • loopt tot 6 januari

  INKOM

  Gratis bij aankoop van ticket voor permanente collectie.

  Kijk op onze website bij ‘Praktisch’ voor eventuele kortingen.